Mures Info
Mures InfoPublicitateFeedbackGuesbookContact
MuresInfo

Ştirile zilei

 

Ştirile zilei

 

MuresInfo
MuresInfo
MuresInfo
Ştirile zilei  
Horoscop  
Imaginea zilei  
Sărbătoriţii zilei  
Link-ul zilei  
Azi in istorie  
Motto - ul zilei  

Cautare


Vă recomandăm
» Model CV, scrisoare intentie model
» Locuri de munca


10.11.2008

Peste 200.000 de cadre didactice din întreaga ţară au intrat, luni, la orele prânzului, în grevă de avertisment de două ore.

Sindicaliştii, afiliaţi la federaţiile Alma Mater, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Educaţiei Naţionale, au protestat faţă de decizia Guvernului de a amâna până în aprilie 2009 aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.
Între timp, peste 100 de membri ai celor patru federaţii din învăţământ pichetau Palatul Parlamentului .
Liderii celor patru federaţii au declarat că membrii acestora sunt hotărâţi să declanşeze greva generală începând cu data de 18 noiembrie dacă legea nu va fi aplicată începând cu 1 octombrie.
În Transilvania majoritatea profesorilor s-au aflat luni în grevă de avertisment.
La Arad există un sindicat care nu a aderat la protest, la Cluj au participat la grevă şi cadrele didactice din învăţământul universitar, în timp ce în Mureş şi Alba doar cele din învăţământul preuniversitar.
Sindicaliştii mureşeni nu au participat la pichetarea de luni de la Bucureşti, în schimb, cei peste 2.300 de profesori afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ s-au raliat la greva de avertisment de două ore declanşată la nivel naţional.
În judeţul Harghita, peste 5.300 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar, membri ai sindicatelor FSLI și FEN, s-au aflat în grevă de avertisment de două ore.În judeţul Covasna, circa 2.500 de cadre didactice de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, adică jumătate din totalul dascălilor, au întrerupt activitatea, timp de două ore.
Şeful Inspectoratului Şcolar Covasna, Keresztely Irma, a declarat, însă, că nu toţi profesorii au participat la greva de avertisment. ISJ Covasna a făcut o centralizare la nivel judeţean, iar din primele date a reieşit că au fost profesori care au ţinut orele.
Aceasta este prima grevă de avertisment la care participă profesorii covăsneni, ei neluând parte la greva din 3 noiembrie a profesorilor afiliaţi Federaţiei Sindicatelor din Învăţămînt \\"Spiru Haret\\".
Şi pentru profesorii braşoveni aceasta a fost prima grevă de avertisment, ei neluând parte la greva din 3 noiembrie a profesorilor afiliaţi Federaţiei Sindicatelor din Învăţămînt \\"Spiru Haret.
Circa 10.000 de cadre didactice din judeţul Braşov, afiliate Federaţiei Educaţiei Naţionale şi Sindicatului din Învăţămîntul Preuniversitar \\"Diaconu Coresi\\" au întrerupt luni lucrul pentru două ore. Lor li s-au alăturat sunt 900 de cadre didactice universitare, dintre care 600 afiliate Sindicatului \\"Alma Mater\\".
Cristina Bulbescu, Ioana Dima, Mara Deleanu
10.11.2008

Camerele de Comerţ şi Industrie (CCI) din ţară solicită Guvernului României să emită în regim de urgenţă o Ordonanţă care să dea undă verde tichetelor de vacanţă.

Preşedintele CCI Covasna, Herman Rosner, căruia i-a aparţinut această iniţiativă susţinută de colegii săi, a declarat că în contextul crizei financiare internaţionale, ale cărei efecte se vor resfrânge fără îndoială şi asupra economiei româneşti, aplicarea acestui act normativ ar fi în măsură să stimuleze dezvoltarea turismului şi ar putea îmbunătăţi pachetul salarial al angajaţilor din toate domeniile.
Herman Rosner a menţionat că CCI Covasna a semnat recent împreună cu patronatele din turism şi de Cartelul Alfa un Memornadum adresat Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Profesii Liberale prin care solicită iniţierea acestei Ordonanţe de urgenţă.
Preşedintele CCI a subliniat, totodată, că legiferarea tichetelor sau cecurilor de vacanţă va avea ca efect nu numai relansarea turismului naţional şi crearea de noi locuri de muncă în domeniu şi activităţi conexe cum ar fi comerţ şi cultură, ci şi menţinerea sănătăţii unui număr mare de salariaţi, fapt ce va conduce implicit la economisirea unor sume importante din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate.
Herman Rosner a precizat că la ora actuală mai puţin de un sfert din populaţia Românei merge în concediu o dat pe an, deşi o vacanţă la munte sau la mare poate preveni apariţia unor boli care se tratează cu pumni de medicamente. Bonurile de vacanţă ar urma să fie acordate după modelul tichetelor de masă, contribuţiile firmelor fiind considerate cheltuieli deductibile din impozitul pe profit.
Mara Deleanu
10.11.2008

Prefectura Harghita a solicitat, luni, revocarea hotărârilor privind organizarea referendumului pentru autonomia teritorială a aşa zisului “Ţinut Secuiesc, adoptate de mai multe consilii locale din judeţ.

Şeful de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, a declarat că au adoptat hotărâri de organizarea a referendumului pentru autonomie teritorială în data de 30 noiembrie consiliile locale din Joseni, Ditrău, Gheorgheni, Avrămeşti şi Căpâlniţa.
Instituţia Prefectului a dispus, prin procedură prealabilă, revocarea acestor hotărâri, în termen de cinci zile, pe motiv că încalcă mai multe legi ale statului român, inclusiv Constituţia României. Dacă nu vor fi revocate, Prefectura va ataca în instanţă aceste hotărâri.
Ioana Dima
10.11.2008

Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin va cere retragerea tuturor hotărârilor Consiliilor locale care au decis, la cererea Partidului Civic Maghiar, să iniţieze referendumuri pentru autonomia teritorială a aşa-zisului Ţinut Secuiesc, avertizând că în caz contrar va cere anularea lor în instanţă.

Ţinut Secuiesc, avertizând că în caz contrar va cere anularea lor în instanţă.
Prefectul Gyorgy Ervin a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că mai multe consilii locale au adoptat astfel de hotărâri, dar cele care au fost înaintate până acum Prefecturii pentru controlul legalităţii „sunt slab formulate” şi „nefundamentate corect din punct de vedere juridic”, prin urmare nu vor putea fi avizate favorabil.
Potrivit acestuia, una din principalele deficienţe constatate o reprezintă faptul că hotărârile încalcă Legea referendumului.
Prefectul a declarat că în situaţia dată, singura soluţie ar fi modificarea Legii referendumului, astfel încât să permită autorităţilor locale să decidă când şi cum vor organiza consultările populare.
Gyorgy Ervin şi-a exprimat, totodată, convingerea că deşi marea majoritate a secuilor vor autonomie aceştia nu ştiu despre ce este vorba şi nici care sunt consecinţele unui astfel de demers.
Mara Deleanu
10.11.2008

Consilierii locali din Odorheiu Secuiesc nu au reuşit, luni, să ajungă la un consens pentru adoptarea hotărârii de organizarea în ziua alegerilor a referendulului privind autonomia dar au decis ca el să aibă loc în primăvara anului viitor, pe 15 martie.

Proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului pentru modificarea limitelor teritoriale ale judeţului Harghita în vederea înfiinţării unităţii administrativ- teritoriale autonome “Ţinutul Secuiesc” a fost iniţiat de consilierii Partidului Civic Maghiar din Odorheiu Secuiesc. Aceştia au încercat introducerea proiectului pe ordinea de zi a ultimei şedinţe ordinare şi pentru că acest lucru nu s-a întâmplat au solicitat organizarea unei şedinţe extraordinare de consiliu. În cadrul dezbaterilor care au avut loc luni, la Odorheiu Secuiesc, nu s-a ajuns la un consens pentru votarea hotărârii dar membrii Consiliului Local au stabilit că acest referendum va avea loc anul viitor, după ce vor fi organizate consultări cu reprezentanţii partidelor şi ai organizaţiilor civile.
Ioana Dima
10.11.2008

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a fost sesizat de către un cetăţean din Sfântu Gheorghe în legătură cu arborarea steagului Consiliului Naţional Secuiesc pe instituţii ale statului român din Harghita.

În sesizarea trimisă de Dan Tănasă se arată că prefectul judeţului Harghita a atras atenţia cu privire la această ilegalitate, „dar primăriile din Miercurea Ciuc şi Gheorgheni continuă să sfideze autoritatea statului român, iar prefectul judeţului Harghita nu a luat alte măsuri pentru intrarea in legalitate”. Cetăţeanul din Sfântu Gheorghe solicită comunicarea punctului de vedere al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative în legătura cu arborarea acestui drapel pe o clădire a administraţiei publice locale a statului roman şi măsurile pe care ministrul intenţionează să le ia pentru respectarea prevederilor legale.
Ioana Dima
10.11.2008

Mihai Constantinescu nu se mai află la secţia de reanimare a Institutului de Boli Cardio-vasculare şi Transplant din Tg.Mureş !

Operaţia pe cord deschis la care a fost supus interpretul Mihai Constantinescu a avut loc vineri, la orele amiezii, şi a fost efectuată de prof. univ. Radu Deac, şeful Secţiei Clinice de Chirurgie Cardiovasculară, alături de alţi doi chirurgici cardio-vasculari, dr. Victor Raicea şi dr. Liviu Moraru, şi de medicul anestezist dr. Irina Modrigan.
Operaţia a constat în două înlocuiri valvulare şi a fost o reuşită, potrivit medicilor.
Cântăreţul şi compozitorul Mihai Constantinescu a sosit în urmă cu o săptămână la Tîrgu-Mureş, pentru această intervenţie chirugicală. În urma investigaţiilor medicale i s-au depistat 5 diagnostice.
Evoluţia stării de sănătate a cântăreţului Mihai Constantinescu este foarte bună, ne-au declarat medicii. Artistul a fost transferat deja în salon, de la Anestezie Terapie Intensivă, şi în scurt timp ar putea fi externat.Mihai Constantinescu, născut pe 4 ianuarie 1946, a devenit cunoscut noii generaţii mai ales dupa lansarea piesei "Iubiţi şi câinii vagabonzi", în 1999. Printre alte melodii cunoscute se mai numără "O lume minunată" sau "Vitezomanul Gică".
Adela Moldovan
10.11.2008

La Staţiile de Ambulanţă din jud Mureş au fost găsite doar „deficienţe minore”, în urma controlului de săptămâna trecută.

Comisia de control a Autorităţii de Sănătate Publică Mureş a încheiat vineri acţiunea de control la Staţiile de Salvare din judeţul Mureş, ca urmare a unei acţiuni tematice venite din partea Ministerului Sănătăţii Publice.
Raportul privind controlul este în curs de elaborare iar rezultalele finale vor fi făcute publice doar peste două zile, spun reprezentanţii ASP spun că, potrivit cărora, în judeţul Mureş nu au fost găsite probleme majore.
Oficialii din Ministerul Sănătăţii spun că acest control a fost urmarea unor sesizări venite, în ultimele luni din teritoriu, atât de la medici cât şi de la cetăţeni care sunt nemulţumiţi de serviciile oferite de seviciile de Ambulanţă.
De asemenea, în ultima perioadă, o comisie a Ministerului Sănătăţii Publice a efectuat un control la Staţiile de Ambulanţă din Bucureşti şi Ilfov unde au fost constatate o serie nereguli, motiv pentru care au fost solicitate demisiile celor doi şefi de ambulanţă.
Cristina Bulbescu
10.11.2008

Cinci localităţi mureşene vor participa vineri, de Ziua Mondială a Diabetului, la acţiuni de determinări gratuite a glicemiei!

Mureşenii care locuiesc în sau în apropierea oraşelor Luduş, Sighişoara, Sărmaşu, Târnăveni şi Tg Mureş vor putea participa vineri, în data de 14 noiembrie, la măsurarea glicemiei în cadrul unei acţiuni desfăşurate în colaborare cu medicii diabetologi, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.
Persoanele care doresc să beneficieze de această analiză gratuită nu trebuie să consume înainte alimente şi băuturi, cum sunt sucuri, ceaiuri sau cafea, deoarece acestea pot influenţa rezultatul testării.
Măsurarea gratuită a glicemiei se va desfăşura în localitatea Luduş, la Policlinica din oraş în intervalul orar 8-14 iar la Sighişoara la Cabinetul de Diabetologie, între orele 8-12.
În Sărmaşu, analiza gratuită se realizează la Cabinetul de Medicină Internă, între orele 8-15, la Târnăveni la Cabinetul de Diabetologie între orele 8-10 iar la Tg Mureş testările pentru determinarea glicemiei se efectuează tot între orele 8-10 la Biroul de Promovare a Sănătăţii de pe strada Bartok Bela nr 1.
Cristina Bulbescu
10.11.2008

Acţiunea de prevenire a Poliţiei Rutiere privind şofatul sub influenţa băuturilor alcoolice s-a finalizat cu 320 de amenzi pentru conducătorii auto, dar şi cu cercetarea a doi dintre poliţişti!

La finalul săptănânii trecute au fost organizate şi desfăşurate acţiuni care au vizat combaterea conducerii autovehiculelor sub influenţa alcoolului şi drogurilor, activitate derulată la nivel naţional şi circumscrisă campaniei preventive „ALCOHOL DRUGS” - iniţiată în plan european de Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL), la care România este parte.
În cadrul acestei acţiuni au fost constatate 15 infracţiuni din care 3 pentru consum de alcool şi au fost retrase 17 certificate de înmatriculare.
De asemenea au fost aplicate 320 de sancţiuni contravenţionale, care depăşesc 50 000 de lei. Dintre acestea, însă, numai 12 sunt amenzi pentru conducere în stare de ebrietate, dar au fost suspendate, din aceeaşi cauză, 15 permise din totalul de 40.
În cele 2 zile de acţiune a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, a avut loc un singur accident rutier grav, soldat cu rănirea gravă a două persoane. Accidentul s-a petrecut sâmbătă după-amiaza, pe strada Pincipală din Sângeorgiu de Mureş.Un alt eveniment semnalat de presă este refuzul consilierului local, din Tîrgu-Mureş, Benedek Istvan de a se supuna testului cu aparatul etilotest. În schimb, acesta împreună cu fratele său, doctorul Benedek Imre a cerut agentului de poliţie să sulfe în fiolă. La solicitarea ofiţerului şef de schimb, agentul de Poliţie Rutieră a suflat în fiola, rezultatul fiind negativ. Pentru acest lucru cei doi poliţişti ar putea suporta măsuri disciplinare.Pentru nerespectarea obligatiei conducatorului auto, Benedek Istvan, de a-i înmâna poliţistului rutier documentele solicitate, sancţiunea prevăzută este aplicarea a 6-8 puncte amendă.
În aceste zile, poliţiştii rutieri vor acţiona din nou pe cele mai circulate drumuri publice din judeţ, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente. Vizaţi sunt vitezomanii şi cei care nu respectă regulile de circulaţie.
Adela Moldovan
10.11.2008

AJOFM Braşov explică deficienţele găsite de prefect

În urmă cu aproape o săptămână, prefectul Emil Niţă a vizitat, fără să anunţe în prealabil, cele două sedii din municipiul Braşov în care îşi desfăşoară activitatea Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În urma celor văzute, prefectul a solicitat conducerii acestei instituţii o evaluare a stării existente în spaţiile pe care le deţine, spunând că incinta AJOFM din cartierul Tractorul este aproape goală, iar condiţiile de acolo sunt mizere. Chiar şi curtea acestei clădiri este plină de gunoaie şi dovedeşte faptul că nimeni nu s-a îngrijit de ea. În replică, reprezentanţii AJOFM Braşov, afirmă că nu este reală constatarea cu privire la condiţiile mizere din incinta sediului şi precizează că în fiecare an au fost solicitate fonduri pentru igienizări, amenajarea şi renovarea spaţiului. Până în prezent însă, au fost finanţate doar câteva dintre lucrările solicitate, în timp ce Agenţiei i-a fost retras postul de administrator.
Adrian Munteanu
10.11.2008

Mercurul termometrelor a coborât, la Miercurea Ciuc, duminică noaptea , până la minus 9 grade Celsius, cea mai scăzută valoare din aceast sezon.

Această temperatură a fost măsurată la ora 1.00, când cerul era senin, după care a coborât ceaţa şi temperatura a început să crească uşor. Şi în celelalte localităţi ale judeţului Harghita s-au înregistrat valori negative. La Topliţa au fost minus 7,7 grade Celsius, la Joseni minus 7, la Bucin s-au măsurat minus 3 grade, iar la Odorheiu Secuies mercurul termometrelor a arătat minus 2,4 grade Celsius. De asemenea, în tot judeţul a căzut brumă, iar meteorologii prognozează că şi în următoarele zile va fi foarte frig dimineaţa.
Ioana Dima
10.11.2008

Măcelarii din judeţul Mureş vor fi instruiţi despre tăiatul porcilor cu o lună înainte de Ignat.

Cursurile pentru măcelarii din judeţul Mureş, pentru cei care vor sacrifica porcii de Crăciun, încep în data din 20 noiembrie şi durează până la întâi decembrie.
Instruirea, cu privire la condiţiile de sacrificare a porcilor, va avea loc în localităţile rurale sau în centrele de comună în care se află aceşti măcelari, în funcţie de numărul persoanelor înscrise.
Aceste cursuri sunt organizate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, care a făcut deja o solicitare în scris primăriilor să trimită lista cu persoanele care se vor ocupa de sacrificarea animalelor.Directorul DSVSA Mureş a ţinut să precizeze că sacrificarea porcilor în gospodării, prin metoda tradiţională este permisă şi în acest an.O altă măsură, pentru siguranţa sănătăţii populaţiei consumatoare a acestui tip de carne, este testarea în laborator.
Directorul DSVSA Mureş, Ioan Rusu aminteşte populaţiei să prezinte probă din carnea animalului sacrificat la examinarea pentru trichineloză, înainte de a fi preparată şi consumată.
Adela Moldovan
10.11.2008

La Tg.Mureş a început luni cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră .

Festivalul, organizat sub egida Filarmonicii de Stat din Tg.Mureş, se desfăşoară în perioada 10-16 noiembrie , la Palatul Culturii din Tg.Mureş .
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră, numită “ Săptămâna Tiberius ”, aduce foarte mulţi invitaţi de marcă, atât din ţară cât şi din străinătate.
Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră de la Tg.Mureş a debutat luni seară cu un concert al Cvartetului de coarde “Bozsodi”, în sala mare a Palatului Culturii .
De asemenea, iubitorii acestui gen de muzică vor mai avea parte, până duminică, de interpretări de excepţie ale marilor compozitori- Mozart, Beethoven, Bach sau Vivaldi.
Intrarea la concerte se face pe bază de billet. Preţul acestuia variază intre 6 şi 10 lei.
Radio Tg.Mureş este partener media al evenimentului.
Roxana Mihaly
10.11.2008

Timp de 5 zile, iubitorii de carte vor avea parte de diferite manifestări culturale organizate cu ocazia “Zilelor Bibliotecii Judeţene Mureş ”.

De luni până vineri, mureşenii care vor trece pragul Bibliotecii Judeţene vor putea vizita valoroasele expoziţii de carte . De asemenea, vor putea participa la diferite dezbateri şi lansări de carte.
Manifestarea, intitulată “Philobiblon Mureşean” , se doreşte a fi o sărbătoare a cărţii.
Noutatea din acest an din cadrul „Zilelor Bibliotecii Judeţene Mureş” o constituie o expoziţie de carte cu vânzare la care vor fi prezente mai multe edituri din ţară.
Începând de mâine, la biblioteca copiilor vor fi organizate diferite manifestări cu scopul de a-i atrage şi pe cei mici în universul cărţilor.
Un alt moment special în cadrul programului de marţi va fi lansarea de carte a fostului director al Bibliotecii Judeţene, Dimitrie Poptămaş.
Roxana Mihaly

Alegeţi altă dată din arhivă:


_

Termeni de utilizare | |Despre MuresInfo | Parteneri MuresInfo | MuresInfo

Realizare & Copyright © 2002 - 2021 Mediafamily & MuresInfo
Anunturi online
Vizitorii au cautat pe pagina:
flash-onlinero, inchiriei garsioniere targu mures langa spital, tpwwwgooglecomurlsat, tpswwwgooglero, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila cu intarsie miraj, vanzare mobila cu intarsie miraj, cachevpppryi5e9ojterapielasermuresinforoflashflashphpnumber_id338category_id9cmdshow_cctirgu_mures vanzare mobila cu intarsie camera de zi miraj, tpwwwgooglecomsearch, tpwwwgooglecomsearch, flash online anunturi, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila camera de zi miraj, vanzare mobila camera de zi miraj -hotel -cazare, cv european format wordpad, tpwgooglewmuresinforoguestbookguestbookphpeintragen1personalitatiguestbookphp, suciu daniel mures remat, chirie mures flash, horoscop romanesc, chirii mures flash, tpswwwgooglecom, cv model, model cv europass completat in romana, cum se prepara apa de parfum, tpwwwgooglecomsearch, flash publicitate, radio son reghin anunturi mica publicitate

Curriculum Vitae, Model CV, Model scrisoare de intentie, Model CV European